Blog

Giardia

Laten we beginnen te vertellen dat Giardia een vervelende parasiet is die meer schade aan kan richten dan de meeste mensen denken. Deze parasieten nestelen zich in het maagdarmstelsel en veroorzaken vaak diarree of weke ontlasting. Afbeelding met hond, binnen, zoogdier Automatisch gegenereerde beschrijving

De afgelopen paar weken hebben wij veel honden om ons heen gehad die ‘last’ hadden van Giardia en naar onze mening niet altijd even goed geholpen zijn. Neem deze kleine herder. Pas 4 maanden oud en nu al aan het infuus in het dierenziekenhuis. De dierenarts vond het niet nodig zijn ontlasting te controleren, terwijl zijn ontlasting al lange tijd dun was. Het eerste van deze dierenarts was:  ander voer.  

Conclusie: Heftige ontsteking in maag/darmstelsel met ernstig hoge koorts en uitdroging.

Jouw hond kan worden geïnfecteerd doordat hij in aanraking komt met ontlasting van een andere hond. Er aan snuffelen is al genoeg. Honden die geïnfecteerd zijn met Giardia, hebben meestal diarree. De diarree kan slijm of zelfs bloed bevatten. De parasiet zelf is niet met het oog te zien in de ontlasting. In enkele gevallen is de Giardia parasiet wel aanwezig, zonder dat er direct zichtbare klachten zijn. 

Is de infectie heftiger, kan de hond ook overgeven, buikkrampen en een verminderde eetlust hebben. Omdat de klachten vaak komen en gaan, wordt er niet altijd aan Giardia gedacht, waardoor ook niet de juiste behandeling wordt gestart. Met alle gevolgen van dien. Wat je vaak te horen krijgt is dan: wissel maar van voer, bij voorkeur een licht-verteerbare krokante brok, van de dierenarts zelf ;-), met veel granen. 

Afbeelding met hond, binnen, zitten, neerleggen Automatisch gegenereerde beschrijving

PROBLEEM

Wanneer er in dit geval sprake is van Giardia, is dit een ernstige fout. De hond heeft namelijk al een geïrriteerd maag/darmstelsel, dus wisselen van voer maakt dit niet beter en je kan de Giardia-parasiet niet blijer maken met een brok vol zetmeel.  

Daarom willen wij je echt adviseren: SLUIT EERST GIARDIA UIT VOORDAT JE GAAT ROMMELEN MET VOER. Vang ontlasting op van drie dagen en laat deze testen op Giardia. Wel kan het raadzaam zijn even over te stappen op vers vlees als de uitslag van de Giardiatest positief is, om dus even koolhydraat arme voeding te geven.

En dan?

Helaas zien we ook vaak dat de Giardia parasiet niet na 1 kuur is verdwenen. Het is raadzaam om na een week, na de kuur, nogmaals ontlasting te laten controleren. We zien ook dat sommige dierenartsen zonder controle een tweede kuur geven. 

Hier zouden wij nooit voor kiezen. Dit zou een extra aanslag zijn op zijn immuunsysteem en volledig onnodig, wanneer de eerste kuur voldoende bleek. Eerst weer testen!

Met dit bericht wil ik helemaal niet aangeven dat elke dierenarts er een zooitje van maakt. We willen alleen met jullie delen wat wij om ons heen zien gebeuren en hoe je in onze ogen jullie viervoeter op de manier kan begeleiden.

Wil je weten wat wij doen Afbeelding met grond, hond, buiten, zoogdier Automatisch gegenereerde beschrijvingom het herstel van de darmen en het immuunsysteem te bevorderen of heb je een andere vraag?

Stuur een mailtje naar info@dehondenleerschool.nl of een appje naar 
0615131990 

P.S. Deze kleine herder is gelukkig weer helemaal de oude, maar het was echt op het nippertje.